sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Mitä uuteen kotiin tarvitaan?

Meillä alkaa olla jos jonkinlaista pientä kivaa hankintalistalla uutta kotia varten. Kun muutto käy pienestä kerrostalokaksiosta 140-neliöiseen omakotitaloon, on itsestäänselvää, että olemassaolevalla tavaramäärällä ei tyhjää tilaa täytetä. Ei sillä että tavoitteena olisikaan luoda huoneisiin heti täyttä tunnelmaa, mutta jotkin investoinnit ovat välttämättömiä.*
*Välttämättömiä as in ilman näitä emme mitenkään selviäisi hengissä. 


Talo tulee varmasti alkuun kumisemaan tyhjyyttään kuin Skanssin ravintolaosasto korona-aikaan. 

Nämä listalle päätyneet asiat ovat about tärkeysjärjestyksessä seuraavanlaisia:

¬ Piha-aita. Kaksi koiraa, pian liikkumaan oppiva vauva, kävelytie pihan yhdellä sivulla ja autotie toisella. Tarvitseeko muuta sanoa?

¬ Pannut ja kattilat. Muutamme ensimmäisen kerran induktiolieden ääreen ja tähän saakka kokkausastiamme ovat olleet lähinnä kotoa saatuja tai Prismasta ostettuja ja mahdollisimman halpoja. Oikeastaan jatkamme todennäköisesti tällä Prisma-linjalla, mutta nyt vaan astioiden pohjasta on löydyttävä erilainen merkki kuin ennen. 

¬ Sohva. Tämänhetkinen sohvamme on vaalea kangassohva, jolla säännöllisesti nukkuu musta, karvainen koira. Nämä kaksi eivät oikein kulje käsi kädessä. Karvojen lisäksi sohvan puhdistaminen suklaasta, jäätelöstä sun muusta arkiruoasta on käytännössä mahdotonta. Ennen Emilian helmikuisia nimiäisiä yritin olla reipas emäntä ja pestä sohvatyynyjen päälliset koneessa, mutta lopputulos oli heikko: 4/6 tyynyä pestynä ennen hermojen katkeamista ja luovuttamista, 2/4 rikkinäistä vetoketjua pestyissä tyynyissä. Jokaisen päällisen irrottamiseen meni vartti, takaisinlaittamiseen lähemmäs puoli tuntia. Totesin, että ajankäyttöni prioriteetit ovat muualla. 

¬ Vaatekaappi/vaatekaappeja. Jos jotain negatiivista talosta on mainittava, voisi siellä olla hieman enemmän säilytystilaa. Nyt kaappeja löytyy yhden eteisen seinän ja yhden lastenhuoneen seinän verran. Kodinhoitohuoneeseen mahtunee myös jonkin verran liinavaatteiden tyyppistä tavaraa. Esimerkiksi meidän makuuhuoneessamme ei kuitenkaan ole lainkaan valmista systeemiä vaatteille. Makuuhuoneemme on valtava - entinen autotalli - joten sinne kyllä mahtuu ihan kunnon kaapisto, kunhan vain sopiva löytyy ja se istuu budjettiimme.

¬ Klapikone. En ota tähän kantaa. Olen itse hakannut halkoja viimeksi noin yhdeksän vuotta sitten ihan käsikäyttöisellä kirveellä joten asiantuntijuuteni ei aivan riitä väittelyyn miehen kanssa siitä, onko sähkökäyttöinen kone todella tarpeellinen. Puita kyllä varaavaa takkaa ja leivinuunia varten tarvitaan joka tapauksessa. 

¬ Linnunpönttö. Jos mies saa klapikoneen, minä haluan pöntön, jonka liikennettä voin omasta ikkunasta tarkkailla aamukahvia rauhassa hörppien (tai riemuissaan kiljuvaa, ryömivää vauvaa pistorasioilta ja koiria kiljuvalta vauvalta suojellen). 

Tämä on niin jännittävää! Niin kutkuttavaa, niin jännittävää! Vaikka tällaisista listoistamme kaikki kohdat voidaan vetää yli todennäköisesti vasta vuoden, kahden kuluttua, on suunnittelu hykerryttävän ihanaa. En malta odottaa!

P.S. Kaupat tehdään 20.4. ja meidän on oltava pois nykyisestä asunnostamme kuun viimeisenä päivänä - eli jos jotain kummallista sattuu ja kauppa peruuntuu, on meillä kymmenen päivää aikaa keksiä, minne me ja kaikki irtaimistomme siirrymme. Vaikka periaatteessa kaikki on jo sovittua ja selvää, saamme kyllä silti pidättää hengitystä aika pitkälle loppuun saakka.

Saatoimme käydä tänään ajelemassa tulevalla kotikadullamme (50m, päättyvä, joten ajelu oli nopea). Siellä se meidän talomme odottaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti